"Tot està per fer i tot és possible" - Miquel Martí i Pol

dissabte, 30 de novembre del 2013

Conferència a Blanquerna sobre tablets i PDI

Durant la setmana de pràctica i reflexió educatives vam fer moltes activitats relacionades amb el món de la eduació: Visites a escoles, conferències, cinemafòrums... Entre elles, el divendres vam poder presenciar una conferència sobre Pissarres digitals (PDI) i IPads.
La conferència va començar amb l'explicació sobre les PDI a càrrec de Miquel Amor. Ens van explicar les utilitats de les PDI a l'escola i diferents exemples de projectes.
"La tecnologia PDI ja no és una pedra, és molt més que això". La PDI és una pissarra i un ordinador fusionats, tot alhora. Les pissarres digitals són molt positives a l'escola i serveix molt per tractar la informació. Tot i això, cal dir que no sempre la interacció amb la PDI afavoreix l'aprenentatge. La PDI pot ser molt potent, però hem de contar que l'alumne ha d'interactuar. Sinó, el procés d'ensenyament - aprenentatge no té sentit. A més, no cal que la PDI sigui el centre de la classe, es pot utilitzar com a racó o només com a suport esporàdic. 
Les PDI permeten moltes opcions, la tecnologia està al servei de l'aprenentatge. Hi ha aplicacions i recursos educatius de tot tipus. Us explicaré on trobar els recursos per PDI a l'apartat d'ampliació del blog. 

Tot seguit, la Marta Palet i en Jordi Bigas de l'Escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat ens van explicar com utilitzen els Ipads a la seva escola. Ens van explicar que la decisió d'utilitzar Ipads a l'escola els ha suposat fer un salt tecnològic molt gran. Els mestres de l'escola es van haver de formar molt però els ha valgut la pena. Explicaven que ara estalvien molt de temps, per exemple, passant llistes, passant les notes i les mitjanes... L'Ipad ha passat a formar part dels mestres.  Utilitzen els Ipads com a racons, l'Ipad és un racó, però cal destacar que no tots els racons són amb Ipads. S'ha de dir que són els més demanats pels nens ja que aquests estan molt motivats a utilitzar els Ipads. Abans de decidir quines aplicacions fan servir com a racons i quines no s'ho pensen molt bé. Es marquen uns objectius... La seva idea no és substituir els racons convencionals, sinó complementar-los. També explicaven que els alumnes comparteixen l'Ipad sense problemes. 
Ens van recomanar vàries aplicacions. 
  • Educació infantil: MATH 3-4
  • Cicle Inicial: PuppetPads HD (permet crear personatges i fer una obra narrada pels mateixos alumnes).
  • Creació de les seves pròpies aplicacions a través del portal Educaplay
  • Rushour: Fer sortir un cotxe havent de moure els altres cotxes en un quadrat tancat.
L'utilització dels Ipads a la seva escola els ha ajudat a connectar-se entre cicles, a treballar en conjunt i els ha obert maneres noves d'aprendre.

Al acabar la conferència Antoni Miralpeix, professor de Música de Blanquerna, va sortir i ens va ensenyar algunes aplicacions musicals com: GarageBand, NodeBeat, Bebot... Va crear amb un parell de minuts una cançó amb GarageBand.

La conferència va ser en definitiva molt interessant i com a curiositat, dir que vam ser Trending Topic a Espanya durant uns minuts! Aquí en teniu una comprovació d'una captura de pantalla feta des del mòbil de la Mireia Mandicó (podeu aprofitar per visitar el seu blog! ;) ).



Com a reflexió final m'agradaria dir que crec que les noves tecnologies tenen molt de potencial en el camp educatiu però crec que no s'ha d'abusar d'elles. Com molt bé ens van dir a la conferència, les tecnologies han de ser un suport i han de complementar l'educació, però no l'han de substituir. 
Penso que amb criteri es poden trobar aplicacions molt interessants i les tauletes, en concret, ens poden estalviar temps i quilos!!!

M'agradaria ampliar molt sobre tot aquest tema de les tablets.
En primer lloc, l'Escola Mare de Déu de la Mercè té un espai a la seva pàgina web anomenat El racó de l'Ipad, aqui dins hi podreu trobar el projecte dels racons amb Ipads, la presentació que ens van passar amb diferents aplicacions i explicacions de com funcionen, entre d'altres. Us recomano que us ho mireu una mica! 

En segon lloc, hi ha una sèrie de webs que haurieu de conèixer on hi podeu trobar tot de recursos educatius per a PDI.
  • Alexandria: És una biblioteca on pots pujar i descarregar recursos educatius per a PDI. Molt recomanable! 
  • Tiching! : Creador de recursos educatius. També tenen usuari a Twitter
  • GenMagic: Permet crear i obtenir diferents recursos educatius. Estan organitzats per àrees i nivells. 
  • Reporteducació: És el servei educatiu del Baix Llobregat. Dins la web hi ha un seguit d'aplicacions per a PDI.
Per últim, us deixo un vídeo graciós sobre una nena que confon una revista amb un Ipad!





Fins aviat lectors!! 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada